Search
  • Ton Bongers

BlueTea kent geen grenzen…

Ruud Dullens over CrossBorders!

In de huidige tijd weet vrijwel iedereen dat de digitale wereld ongekende mogelijkheden biedt. Met de sterke opkomst van onder meer Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) wordt de laatste jaren wederom een hele grote stap voorwaarts gezet in de mogelijkheden die de digitale wereld te bieden heeft. Het Limburgse bedrijf BlueTea ontwikkelt software voor virtuele simulaties die voor trainingsdoeleinden worden gebruikt. “Dit is een markt met heel veel mogelijkheden en die de komende jaren nog sterk zal groeien”, aldus CEO Ruud Dullens.

Leren in de praktijk

Het bedrijf BlueTea timmert al geruime tijd aan de weg met haar software en simulatie-modules. “Leren in de praktijk; daarvoor zetten wij ons in. We zien in enkele markten dat leren in de praktijk gigantisch duur en risicovol kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan de luchtvaart. Fouten kunnen grote gevolgen hebben. Juist dan is simulatiesoftware een ultieme oplossing”, licht Ruud Dullens toe. “We hanteren bij de ontwikkeling het ‘meester/gezel’ principe. We bieden via virtuele simulaties uitstekende leeromgevingen waarbij de lerende geen verplaatsingskosten of kapitaalgoederen heeft en daarnaast ook fouten mag maken zonder dat deze grote gevolgen hebben.”

Internationaal vernuft

Het werken vanuit deze regio is dat je ook heel dicht bij Duitsland en België bent. “Dat zie ik echt als een voordeel. Met name op het gebied van kennis en testen maken we veel gebruik van deze grensligging. We werken veel samen met universiteiten en andere kennisinstituten in onze buurlanden. Onze medewerkers hebben overigens ook heel diverse achtergronden.”

De simulatie die ontwikkeld wordt, helpt mensen zeer effectief met het leren en verbeteren van processen en procedures. BlueTea richt zich vooral op automotive- en luchtvaartindustrie. Grote spelers in de markten zitten met name in het buitenland: Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten.

Ontwikkeling

De softwareontwikkelingen van BlueTea worden vaak toegepast in de procestechnologie. Daarbij richten de simulaties zich op de pijlers Onderhoud / Maintenance en Veiligheid / Safety. Ruud Dullens legt uit: “Machinebediening of het technisch onderhouden en repareren van grote complexe machines, dat leer je niet makkelijk. Daar heb je eigenlijk een machine voor nodig. En als een bedrijf technici over de hele wereld heeft, kun je je voorstellen dat dat een erg ingewikkelde operatie is. Juist met VR geef je ongeacht locatie of beschikbaarheid van machines de perfecte manier van training. Leren in de praktijk! Alleen dan via tablet, online of met een VR-bril.”

Unieke samenwerking met Boeing

Door een jarenlange relatie en goede contacten met Boeing is er recent een nieuwe overeenkomst gesloten. “Dat was echt heel bijzonder”, vertelt CEO Dullens stralend. “Onze kennis en kwaliteit is internationaal niet onopgemerkt gebleven. Dat stelt ons nu in staat om simulatie software te maken voor astronauten. Zo kunnen astronauten overal ter wereld in een volledig virtuele 3D cockpit plaatsnemen en hoeven niet altijd naar Houston te vliegen. Ik weet zeker dat ons Limburgse DNA, met zoveel cultuurgevoel en talenkennis, enorm bijdraagt aan een prettige manier van samenwerken voor internationale bedrijven.”

#BlueTea #Crossborder #Limburg

1 view0 comments

Recent Posts

See All