Search
  • Ton Bongers

Zoek het gevaar op!

Wat zeg je nou? Dacht het niet, dat wil toch niemand!

Het zit in onze natuur om gevaar uit de weg te gaan. We trekken niet voor niets onze hand terug als we ons branden aan een heet voorwerp. Maar hoe kunnen we leren dat er gevaar dreigt, zonder dat we onze vingers branden en op de blaren moeten zitten. Deze discussie kan betrekking hebben op huis-tuin-en keuken ongelukjes, maar is voornamelijk gericht op dreigende gevaren op de werkvloer.

In de industriesector zijn 1001 gevaren op te noemen die op de loer liggen bij werkzaamheden, bijvoorbeeld verbranding bij het bedienen van hete ovens of beknelling bij het aansturen van een productielijn. In praktijk zijn dergelijke situaties lastig te trainen, want je wil medewerkers niet daadwerkelijk laten voelen hoe het is om een brandwond op te lopen of bekneld te zitten. Wat je wel wil is de impact van foutief menselijk handelen overbrengen, zodat een medewerker bewuster de werkvloer betreedt.

Hoe doe je dat? Het gevaar opzoeken, maar gelijktijdig de veiligheid van uw medewerker waarborgen? Een contradictie die op te lossen is met de inzet van een virtuele simulatie. In een virtuele simulatie kan een medewerker aan dergelijke situaties blootgesteld worden, zonder gevaar te lopen. Er wordt van de medewerker verwacht dat hij de situatie op de juiste manier inschat en oplost. Indien dit niet naar behoren gebeurd, worden de desastreuze gevolgen in de simulatie getoond. Je brandt je vingers als het ware in een virtuele wereld. Door toegevoegde spelelementen wordt uw medewerker uitgedaagd om dit te allen tijde te voorkomen en de juiste werkprocessen aan te leren.

#BlueTea #Simulatie #Leren #Gevaar

1 view0 comments

Recent Posts

See All