Search
  • Ton Bongers

Just Arrived: HoloLens@BlueTea

De HoloLens van technologiebedrijf Microsoft is een bril die aan de hand van 3D tekeningen de realiteit verrijkt met een extra digitale laag – naar wens in te vullen met applicaties of games. Die laag kan gebouwen, kunstwerken, wegen, maar ook bewegend beeld als auto’s en vliegtuigen bevatten. Naast dat het gebruikers mogelijkheden biedt om situaties te simuleren, maakt de HoloLens het ook mogelijk om op realistische wijze een blik in de toekomst te werpen. De virtual reality oplossing van Microsoft, waaraan het technologiebedrijf jarenlang in het diepste geheim werkte, is momenteel nog alleen beschikbaar voor een selecte groep ontwikkelaars. Later dit jaar zal de HoloLens beschikbaar worden gesteld aan een grotere gemeenschap van Techexperts. Naar verwachting wordt de Microsoft HoloLens aan het begin van 2017 in ons land op de markt gebracht, hoewel de precieze leverdatum nog niet bekend is.

Aanvankelijk presenteerde Microsoft de HoloLens als innovatie voor de gamingindustrie. Maar commerciële bedrijven zien ook andere mogelijkheden. Logisch, want de HoloLens brengt op verschillende nieuwe manieren producten en informatie tot leven. Hierbij een aantal business scenario’s waaraan je kunt denken om de HoloLens in te zetten:

Training en onderwijs

In bijvoorbeeld verpleegkundig onderwijs kunnen met modellen van organen, zenuwen en spieren door de HoloLens van dichtbij worden bestudeerd. Ook kan het gebruikt worden om gesimuleerde omgevingen te creëren voor verpleegkundigen om veilig, maar realistisch te trainen op rampverzoeken.

Analyse en diagnose in de zorg

Binnen de zorg kunnen medische professionals bijvoorbeeld complexe chirurgische procedures beter maken door deze vooraf te oefenen; met meerdere tegelijk de handelingen uit te voeren; de visualisatie van extra data en informatie tijdens de operatie te laten zien.

Samenwerken in ontwerp

In het productontwerp en ontwikkelingsproces kunnen ingenieurs en ontwerpers samen real-time ontwerpen bekijken, aanpassen en testen. Hierdoor maak je sneller prototypes, neem je betere beslissingen en werk je efficiënter samen. Ook de visualisatie van data rond echte producten geeft snel en waardevol inzicht. Denk bijvoorbeeld aan snelle inzichten in ras- en zaadontwikkeling.

Virtual engineering in de bouw

Het gebruik van de HoloLens op de bouwplaats kan grote voordelen opleveren. Zo kunnen opdrachtgevers, projectmanagers en aannemers samen kijken hoe een ontwerp past in hun omgeving. Hierdoor worden nieuwe ideeën en inzichten zichtbaar. Maar ook tijdens het controleren van bijvoorbeeld de wapening waarbij over de gevlochten wapening in de kist de wapening van het model wordt geprojecteerd. De mogelijkheden zijn eindeloos waardoor de kwaliteit, samenwerking en efficiëntie verbeteren tijdens het ontwerpen, construeren en bouwen.

Diverse organisaties hebben van Microsoft de toestemming en mogelijkheid gekregen om te werken met de HoloLens waaronder bedrijven als Airbus, Audi, Saab, ThyssenKrupp en Volvo.

#BlueTea #HoloLens

0 views0 comments

Recent Posts

See All