Search
  • Ton Bongers

Automotive in de praktijk

Ook deze maand wederom een voorbeeld uit de praktijk waarin de waarde van virtual reality training belicht wordt. Deze maand een artikel over het sleutelen aan de motor van een auto.

Joris is een half jaar geleden afgestudeerd als automonteur en is aangenomen bij een plaatselijke autogarage. In een van de eerste weken wordt een auto binnen gebracht met een defect aan de motor. Joris is in het bezit van een algemene basiskennis over het sleutelen aan een motor, maar weet niet exact hoe hij het probleem aan de motor van deze auto kan verhelpen. Nadat hij zelf een aantal pogingen heeft gewaagd om het probleem op te lossen, komt hij tot de conclusie dat het hem niet gaat lukken om de auto zelfstandig te repareren. Hij besluit een ervaren collega te raadplegen die hem vervolgens te hulp schiet. Deze collega laat zijn eigen werkzaamheden geruime tijd liggen en instrueert Joris tijdens het reparatieproces. Uiteindelijk wordt het probleem opgelost en functioneert de auto weer naar behoren.   

Gelukkig komt het uiteindelijk goed en wordt het voor Joris een leerzame ervaring, maar toch zijn er een aantal aanmerkingen op de werkefficiëntie tijdens deze situatie:

  1. Joris probeert het probleem zelf op te lossen, zonder concrete kennis over het sleutelen aan deze motor. Dit verhoogt de kans op onnodige schade en blijkt achteraf verloren tijd te zijn.

  2. De werkzaamheden van een andere monteur worden stilgelegd, omdat deze collega Joris te hulp schiet. Dit kan problemen opleveren in de planning en gaat ten koste van de werkefficiëntie.

  3. Is de opgedane basiskennis in het onderwijs voldoende voor een gedegen uitvoering in de praktijk?

In dergelijke situaties is virtual reality training waardevol. In een dergelijke training kan Joris via de instructiemodus exact zien hoe de handeling aan de motor uitgevoerd moet worden. Vervolgens kan hij in de play modus de handelingen zelf oefenen/uitvoeren. Dit zorgt ervoor dat Joris beter voorbereid de werkvloer betreedt en dat hij zijn collega’s aanzienlijk minder belast. Een mooi verbetering op het gebied van effectieve kennisoverdracht en werkefficiëntie.

#BlueTea #Automotive

3 views0 comments

Recent Posts

See All